Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe verzorgt regelmatig exposities, gastlessen en lezingen. Tevens bieden wij lessuggesties aan en leveren wij een belangrijke bijdrage aan Dodenherdenking in Schoonebeek

Exposities

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe verzorgt elk jaar meerder exposities, zowel in Nederland als in Duitsland! Van kleine exposities die een week lopen tot grote exposities die maanden open zijn. Bij onze exposities maken wij gebruik van expositiepanelen waarop wij tekstueel zowel de lokale luchtoorlog en crashes aanhalen, als andere randonderwerpen behandelen. Dit alles wordt ondersteund met veel bijzondere foto’s en afbeeldingen. Daarnaast stellen wij veel wrakdelen, artefacten en ander historisch materiaal tentoon. Dit alles bij elkaar zorgt – in onze ogen – altijd voor een mooi eindresultaat!

Gastlessen

Naast exposities verzorgt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe geregeld gastlessen voor de lokalen scholen. Dit gebeurt zowel voor de basisscholen als voor het voorgezet onderwijs. Als onderwerp wordt vaak een lokale crash gepakt, die op een luchtige doch leerzame manier behandeld wordt met de klas.

Ter ondersteuning van de audiovisuele presentatie nemen wij ook wrakdelen of ander materiaal mee. Onze ervaring leert dat dit juist is wat de kinderen aanspreekt. Door deze wrakdelen wordt het verhaal van +-80 jaar oud voor de kinderen bereikbaar: ze hebben tenslotte een onderdeel van dit verhaal in hun handen liggen!

Lezingen

Voor het volwassen publiek verzorgt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe lezingen. Deze lezingen kunnen bijvoorbeeld gaan over de lokale luchtoorlog. Na een aanvraag verzamelen wij de informatie die nodig is om een gedegen lezing te geven. Zo verzorgen wij een interessante lezing en breiden we ons archief tegelijkertijd uit. Echter kan een lezing ook over een ander onderwerp gaan dat weinig tot niks te doen heeft met de (lokale) luchtoorlog.

Ook nemen wij bij een lezing, indien mogelijk, wrakdelen of ander materiaal mee ter ondersteuning van het verhaal. Wij verzorgen een lezing voornamelijk met een pauze in het midden, en achteraf tijd om de artefacten te bekijken en te praten. Dit zodat mensen die nog iets weten, of een verhaal hebben over de (lokale) luchtoorlog dit kunnen delen. Soms komen hier kleine feitjes aan bod die het onderzoek een hele andere richting in kunnen sturen!

Lessuggesties

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe vindt het belangrijk dat de verhalen en de kennis van de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis in het algemeen niet verloren gaan. Om die reden heeft de stichting een aantal lessuggesties gemaakt voor scholen in Zuidoost-Drenthe. Deze zijn bestemd voor de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs en zijn gratis beschikbaar.

In totaal zijn er zeven lessuggesties gemaakt. De lessuggesties starten met een algemeen deel over de Tweede Wereldoorlog en bezitten daarnaast een specifiek deel over de luchtoorlog, dit is dorpgebonden.

In 2024 heeft Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe een aantal nieuwe, geüpdatet lessuggesties gemaakt, die hernoemd zijn als lesbrief. Deze lesbrieven zijn vernieuwd, met als reden dat er in de tussentijd veel is veranderd, en er ook veel nieuwe informatie boven water is gekomen. Vooralsnog zijn er vier lesbrieven gemaakt, die hieronder zijn te vinden.

Dodenherdenking

De organisatie en invulling van Dodenherdenking in Schoonebeek is in onze ogen misschien wel de belangrijkste activiteit van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe. Wij zorgen ervoor dat de 25 oorlogsgraven netjes zijn, en dat er bij elk graf een foto van de gesneuvelde en een vlag van het land van herkomst geplaatst worden. Tevens wordt elk graf voorzien van een ‘poppy’; een klaproos. Dit bloemetje staat in het Verenigd Koninkrijk symbool voor de Eerste Wereldoorlog, en alle slachtoffers van een gewapend conflict sindsdien.

Betreffende de invulling van Dodenherdenking begeleidt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe de vaak buitenlandse nabestaanden tijdens de ceremonie. Als laatste verzorgen wij meestal ook een expositie over de 25 oorlogsgraven, waar wij het verhaal achter deze gesneuvelde mannen tentoonstellen.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.